5 tips om verantwoorder te drinken

5 tips om verantwoorder te drinken

1) Wees bewust van je eigen gedrag

Iedereen weet wel dat alcohol niet goed is voor de gezondheid, maar de een heeft net wat meer moeite dan de ander om verantwoord te drinken. Het is daarom belangrijk om bij jezelf na te gaan:

- Waarom drink ik eigenlijk? 
- Wanneer drink ik teveel? 
- Met wie drink ik meer dan ik eigenlijk wil?

Als je elke avond een glaasje wijn neemt in de avond om 'te relaxen', kijk dan of je dat ook een paar dagen niet kan doen. Is dat lastig? Dan kan je je afvragen of je niet afhankelijk bent geworden van alcohol. Ben je elke week aan het uitgaan, maar is het nooit leuk zonder dat je gedronken hebt? Misschien moet je je dan afvragen wat je haalt uit alcohol. 

Het probleem zit hem bij deze voorbeelden in de gewoonte. Als je drinkt om stress te verminderen of om altijd wat losser te zijn, zal je altijd alcohol gebruiken als een middel voor een doel. Als je alcohol herhaaldelijk als dat middel ziet, dan probeer je niet snel andere manieren om je doel te bereiken. Nu weten we ook dat een keer drinken meestal niet problematisch is, maar dag-in-dag-uit jarenlang.... ja dat gaat op den duur wel voor problemen zorgen.  

Wees daarom heel bewust over de reden waarom je drinkt en of jij bepaald wanneer je drinkt of dat die keuze voor je wordt gemaakt.

 

2) Stel regels voor jezelf 

Als je iets minder wilt drinken, is het handig om duidelijke regels voor jezelf te hebben. Als je deze regels naleeft, versterkt dat je vertrouwen in jezelf en jouw kunnen. Dit vertrouwen in jezelf zorgt er weer voor dat je je beter aan je eigen regels houdt. Het is daarom belangrijk dat de regels helder en haalbaar zijn.

Zelf heb ik snel last van een kater; als ik heb gedronken, ben ik altijd de volgende dag iets suffer of iets meer vermoeid. Ik weet dan dat ik slechter werk lever, ik minder snel zin heb om te sporten of ongezonder wil eten. Al die dingen zorgen ervoor dat ik op de korte termijn me iets beter voel, maar zitten mijn lange-termijn-doelen ENORM in de weg. Dat wil ik dus niet vaak hebben. Voor mezelf heb ik dan ook de regel ingesteld: ik mag van mezelf alleen drinken in weekenden, vakanties en feestdagen. Deze regel is voor mij helder en daarom makkelijk om na te leven. 

Een vriend van mij heeft ook een regel met betrekking tot drinken: als hij rijdt, drinkt hij geen druppel alcohol. Deze regel heeft hij omdat hij aangeeft niet te weten hoe de alcohol valt. Soms dan valt een drankje heel goed en soms kan je best aangeschoten zijn. Het ligt er maar net aan hoe goed je hebt geslapen, hoe zwaar je dag was, hoe vermoeiend je werk was etc. Daarnaast stelt hij dat het veel lastiger is om een tweede drankje af te slaan als je eenmaal iets gedronken hebt. Dat is ook waar: jouw vermogen om jezelf te reguleren wordt nou eenmaal minder met elk alcoholisch drankje. Vandaar dat ik het ook een uitstekende regel vind om niks te drinken als je moet rijden. 

Dit soort regels zijn voorbeelden, maar het is belangrijk om regels te vinden die voor jou passen. Heb je jaren dagelijks iets gedronken? Dan is het verstandig om heel stapsgewijs een andere gewoonte erin te stellen: probeer bijv. maar eens om een avond in de week niet te drinken. Als dat goed gaat voor een paar maanden, is het misschien tijd om dat op te rekken naar twee avonden per week. Je lichaam kan zich behoorlijk aanpassen aan alcohol. Bij chronisch gebruik stelt onderzoek zelfs dat het jouw DNA aanpast. Daar tegenover staat dat alcohol zich opstapelt wanneer het verwerkt moet worden; onderzoek stelt hier dat elk extra drankje op de avond weer cumulatief zwaarder is voor jouw lichaam. Zelf trek ik de conclusie dat het belangrijker is om minder vaak te drinken, dan minder 'hard' te drinken. Drinken verstoord namelijk al snel de slaap en slaap is extreem belangrijk voor jouw gezondheid. Als je dagelijks je slaap verstoord, je lichaam niet laat bijkomen... ja, dan wordt alles veel lastiger. Het is dan ook makkelijker om in een negatieve spiraal te komen en dat wilt niemand. Als je een paar keer heftig drinkt, kan het soms ook er voor zorgen dat je even klaar bent met drinken - en zo de volgende keer misschien minder drinkt.
Hoe dan ook: heb een paar regels voor jezelf, zodat je de controle hebt over je eigen (drink)gedrag.

 

3) Neem wat supplementen

Je zou het niet zeggen met mijn blonde haren, maar ik ben tenminste een kwart Chinees. Van mijn Aziatische moeder heb ik een gen meegekregen dat ervoor zorgt dat ik eigenlijk heel slecht tegen alcohol kan. Dat heet de Asian Flush (in een andere blog daarover meer). Zodra ik iets drink, wat alcohol bevat, loop ik rood aan in mijn gezicht en krijg ik last van allerlei narigheid. Na wat onderzoek te hebben gedaan naar mijn conditie, kwam ik uit op de Sunset supplementen. Deze supplementen zorgen ervoor dat op de juiste manier de alcohol verwerk en ik een beetje normaal kan drinken. Omdat ik het belangrijk vind om verantwoord drinken te stimuleren, biedt ik deze supplementen ook aan in de winkel. 

Als je geen last van Asian Flush hebt, zijn er toch een paar dingen die je kan nemen. Ten eerste, zou je food-grade waterstofperoxide kunnen bestellen. Een druppeltje in je wijnglas, kan de sulfieten opbreken die je wijn bevat. Sulfieten worden gebruikt om de wijn langer houdbaar te maken. Sulfieten zijn dan ook niet zo'n probleem an sich... totdat ze jaren zijn opgestapeld in je lichaam omdat je een paar jaar wijn drinkt.... Eerder was hiervoor het middel Sulfree, maar helaas is degene van de webshop ermee opgehouden (ook raar, want eerder was haar shop uitverkozen tot beste product van het jaar meen ik). Hoe dan ook, FOODGRADE waterstofperoxide --> een druppel op een glas wijn. Neem nooit meer dan dit. Als je waterstofperoxide in snel in hoge mate binnen krijgt, kan dat ook ernstige gevolgen hebben door de vrijlating van zuurstof.  

Ten tweede kan je voor het slapen gaan een multivitamine-pil van Centrum (of ander merk) nemen. Zelf doe ik dat altijd als ik drink en neem daarnaast nog het supplement Superoxide Dismutase. De combinatie hiervan, samen met mijn Sunset werkt erg goed om katers tegen te gaan. Ik ben daarbij van mening dat je beter de supplementen voor het slapen gaan kan nemen dan de dag erna! Tijdens je slaap is je lichaam namelijk erg bezig met zijn herstel...en zulke supplementen kan hij dan wel goed gebruiken. Neem de supplementen dan ook in met voldoende water, zodat je minder last hebt van de uitdroging.

4) Gebruik andere glazen

Misschien wat suf, maar gebruik soms wat kleinere glazen. Je coordineert veel op automatische piloot. Tenzij het shotglaasjes zijn, drink je meestal langzamer als je kleinere glazen gebruikt. Ik schenk altijd kleine grappa-glazen in voor bezoek als ik ze iets laat proeven. Als ik mijn zelfde dessertwijn in een groot glas zou schenken, weet ik zeker dat je makkelijker een grote slok neemt dan een kleine. Uit kleine glazen drinken, zorgt ervoor dat je blijft nippen en dus ook niet zomaar wat wijn achterover giet. Je word daarnaast ook wel bewust van hoeveel je drinkt, als je vaker moet bijschenken.  

5) Let op wat je drinkt

Het is zo belangrijk om op te letten op wat je drinkt (en eet, als je het mij vraagt). Bekijk labels waar dat kan of onderwijs jezelf een beetje in drank. Als je bedenkt wat voor een werk er zit in het produceren van wijn, dan kan je beter kritische vragen stellen. 
Bedenk je namelijk wat het zou kosten om: 

- wijnranken te verzorgen het hele jaar door
- te oogsten en de planten bij de knippen voor komende jaren
- de wijn te laten rijpen op vaten
- de wijn te bottelen, te labelen en te verschepen?

Als ik dan in de winkel een wijn zie van 3,- euro, waar dus al accijns inbegrepen zit... dan vraag ik me meestal af wat er nou precies in die fles zit...

Er zijn meer dan 300 stoffen die legaal zijn om toe te voegen in wijn, maar producenten zijn niet verplicht die stoffen te vermelden. Over het algemeen merk ik, dat natuurwijnen en wijnen van hoge kwaliteit mij een minder grote kater geven dan de wat goedkopere. Dat wil overigens niet zeggen dat een hoge prijs garantie is voor kwaliteit! Vraag daarom specialisten of het internet wat meer over een wijn. Soms kan het bijv. helpen om te weten dat een huis al jaren werkt met zo min mogelijk sulfiet.

Terug naar blog