Misschien herken je het wel: Je drinkt een glas wijn en even later heb je een rode blos op je gezicht. Dat kan een reactie zijn op de histamines in rode wijn. Als je dit echter ook met andere alcoholische drankjes hebt, kan het zijn dat je last hebt van de Asian Flush of het Oriental flushing syndrome.
De Asian Flush of Asian glow is zo genoemd omdat maar liefst 30 tot 50 procent van de Oost-Aziaten de genetische aanleg voor dit verschijnsel zouden hebben. De flush of glow wordt veroorzaakt door het verwijden van je bloedvaten; je ziet dan dat mensen een blos krijgen (of in mijn geval een compleet rood hoofd). Om de oorzaak hiervoor te begrijpen, moeten we een klein lesje biochemie volgen en nagaan hoe alcohol wordt afgebroken in het lichaam.
Hoe alcohol wordt afgebroken in het lichaam
Alcohol wordt op verschillende plekken in het lichaam opgenomen en afgebroken. Een groot deel van het metabolisme van alcohol gebeurd in de lever, maar de nieren, longen en het spijsverteringskanaal dragen ook bij in het afbreken van alcohol.
Alcohol wordt in twee fases afgebroken:
In de eerste fase wordt de alcohol door oxidatie omgezet in een stofje genaamd acetaldehyde. Dit stofje is zeer schadelijk voor het lichaam en wordt bijvoorbeeld gemeten met een blaastest. De acetaldehyde is zelfs schadelijker voor de cellen dan de ethanol waarmee dit hele proces begon. Ben je ooit over je nek gegaan van het drinken van teveel alcohol? Misselijkheid, braken en zelfs de kater worden toegeschreven aan een te hoog niveau van acetaldehyde in het lichaam.
Op celniveau kan de omzetting van ethanol naar acetaldehyde op drie verschillende manieren gebeuren. Het grootste deel wordt gedaan door het enzym alcoholdehydrogenase. Dit enzym heeft de cofactor nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+) nodig voor het omzetten van deze stoffen. Bij de reactie wordt NAD+ omgezet in NADH+H
In de tweede fase wordt de acetaldehyde omgezet in acetaat. Dit is een soort azijn en wordt met de urine weggevoerd. Scheikundig ziet dit stofje er zo uit:
Voor de verwerking van acetaldehyde in acetaat is het alcohol-dehydrogenase enzym een katalysator. De alcohol-dehydrogenase zorgt er dus voor dat acetaldehyde snel wordt omgezet in acetaat. Hierbij heeft het weer het co-enzym NAD+ nodig. Je zou dus kunnen zeggen dat de afbraak van alcohol gelimiteerd is tot de beschikbaarheid van NAD+ in het lichaam.
De Asian Flush en genetica
Het probleem bij mensen die de Asian Flush ervaren begint in de genetica. Er wordt gedacht dat in de tijd dat mensen rijst gingen verbouwen in Azie, er een mutatie is opgetreden in de genen van sommige mensen. Mensen met een dat allel hebben mogelijk last van een alcohol-dehydrogenase-tekort of aldehyde-dehydrogenase-tekort (ALDH2 tekort). ALDH2 is een enzym dat op mitochondrisch niveau zorgt voor de afbraak van ethanol. Je kan deze mutatie op een allel hebben (heterozygoot) of op beiden (homozygoot). Het schijnt dat homozygote mensen het meest last hebben van een tekort aan ADH (er is dan nauwelijks wat van het enzym aanwezig). Zo zie je dat zij alcohol een stuk slechter kunnen verwerken. Vaak zie je zelfs dat de eerste schakeling in het alcoholmetabolisme juist heel snel voltrekt: De ethanol wordt omgezet in acetaldehyde. Alleen de tweede fase van de verwerking voltrekt extreem langzaam. Het probleem: de acetaldehyde stapelt zich op in het bloed en veroorzaakt enorme problemen. Zoals je al eerder las: acetaldehyde is erg toxisch. Mijn problemen als ik flush:
- mijn hoofd wordt rood en als ik meer drink, ook mijn armen
- ik krijg het heel warm en kan zelfs gaan zweten
- mijn hart gaat sneller kloppen
- ik wordt misselijk en moet braken
- ik voel me zwak en moe
Vroeger dacht ik dat deze effecten gewoon erbij hoorden en dat ik gewoon een beetje raar was. Vriendinnen van mij hebben me zelfs nog ondergesmeerd met foundation op een verjaardag. De camouflage hielp best goed: Veel mensen op het feestje dachten dat ik nog niets gedronken had. Later op de avond vroeg een vriend van me: "Anna, heb je geblowd?" Ik reageerde verbaasd: "Eh nee? Waarom denk je dat?" Hij: "Oh.. je ogen zijn namelijk vuurrood"...
Geen succes dus.
Nu weet ik wel beter. De punten zoals het rood worden, zijn reacties van je lichaam om de acetaldehyde uit je lichaam te krijgen. Met een tekort aan ADH of ADH2 moet je erg uitkijken. De acetaldehyde is bijna 20x meer aanwezig in je slijmvlies en speeksel. Het zou daarom kunnen, dat iemand met een ADH-tekort veel meer kans heeft om slokdarmkanker te ontwikkelen, als hij veel en vaak alcohol drinkt.
Pepcid en Flush support
Als je de Asian Flush hebt en het internet op gaat op zoek naar oplossingen, kom je meerdere dingen tegen. Er zijn mensen die Pepcid en andere anti-histamines aanraden. Kijk daarmee uit! Ik heb gelezen wat Pepcid doet en het lijkt meer op de foundation die ik 17 jaar geleden gebruikte: Het maskeert de symptomen. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten niet verwijden en ja, dat neemt misschien de uiterlijke kenmerken weg. Maar is het gezond?? Je lichaam heeft deze reactie omdat er een zwaar toxisch stofje in rond draait. Ik denk niet dat het dan het beste idee is om die uiterlijke kenmerken te maskeren met een maagzuurremmer.
Is er dan toch een manier om nog alcohol te drinken? Uiteraard. Er is uit onderzoek gebleken dat N-acetylcysteïne (NAC) de nare effecten kan tegengaan van de Asian Flush. NAC wordt gebruikt in de aanmaak van glutathione, een belangrijke anti-oxidant. NAC ondersteunt de leverfunctie en beschermt tegen toxische effecten van uiteenlopende stoffen waaronder zware metalen, cytostatica en paracetamol. Zo worden mensen die een overdosis aan paracetamol hebben genomen, soms aan een infuus met NAC gelegd in het ziekenhuis. Het bedrijf Sunset heeft op basis van onderzoek supplementen uitgebracht (de Flush support) om mensen met de Asian Flush te helpen. Naast NAC zitten er andere steunende elementen in zoals B-vitamines (alcohol zorgt voor de afbraak van B-vitamines) en andere anti-oxidanten als quercitine. Ik vind dit een fijn idee omdat alcohol oxidatieve stress kan leveren op jouw cellen. Alles wat oxidatieve stress geeft in het lichaam kan inflammatie veroorzaken en inflammatie lijdt weer tot veroudering en ziektes.
Nu denk je misschien: NAC is veel goedkoper dan de flush support. Kun je NAC ook alleen nemen? Vast en zeker, maar zelf werkte het niet zo goed voor mij. Ik heb het geprobeerd en kreeg bij het drinken last van mijn nieren. Waarom dat precies gebeurde, weet ik niet. Maar voor mij is de keuze daarom simpel gemaakt: ik neem gewoon de Flush support.
Hoe je sunset gebruikt:
Neem een klein drankje voor je uitgaat en laat je lichaam gewoon flushen. Neem vervolgens elke 20 a 30 minuten drie capsules van de Flush support. Dat is misschien veel, maar dat is het ook waard. Sinds ik met de Flush support ben begonnen, merk ik dat ik nauwelijks katers heb. Vroeger heb ik wel eens twee dagen lang een kater gehad. Dat nooit meer.
Indien je op een werkborrel bent, kan je ook de eerste stap overslaan en voor je eerste drankje wat Flush support nemen. Sunset vermeldt wel dat de eerste methode het meest effectief is. Hoe dan ook, zal het helpen om de schade te beperken en dit voel je.
Wil je ook Flush support proberen? Je kan het hier vinden.
Medicijnen tegen alcoholisme
Het medicijn Disulfiram is een medicijn wat soms wordt ingezet voor mensen die van hun alcoholisme willen afkomen. Het medicijn remt het enzym ALDH2 en zorgt zo voor de opeenstapeling van acetaldehyde in het bloed. Zo zal je zien dat iemand met Disulfiram dezelfde nare flush-klachten zal ondergaan. Als iemand gewend is om een fles whiskey achterover te tikken, dan kan het zijn dat dezelfde persoon met Disulfiram op al na een paar glazen over zijn nek moet gaan. De nare effecten van het 'flushen' kunnen zo als afschrikmiddel werken en iemand negatief conditioneren. De associatie van alcohol als lekker drankje kan dan verschuiven naar alcohol als toxisch goedje.
Soorten Alcohol
Nog een laatste ding: als je last hebt van de Asian Flush, kan het zijn dat je ook anders op verschillende soorten alcohol reageert. Sommige rode wijnen (waarschijnlijk ook door de histamines in rode wijn) zijn funest voor mij. Voor anderen kan dat whiskey zijn. Wat voor mij het beste werkt zijn:
- natuurwijnen (wijnen waar nauwelijks bij is ingegrepen; geen kunstmatige toevoegingen en zo min mogelijk sulfiet)
- hoogwaardige kleurloze alcohol (goede gin, vodka en tequila)
Waar ik slecht op reageer:
- bier
- whiskey
- alles wat naar spiritus ruikt of zo'n nasmaakje heeft
- goedkope wijn (niet uit snobbisme, maar meer uit het wantrouwen dat er in zo'n fles enkel wijn zit - en niet 200 toegevoegde stofjes)
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Aceetaldehyde
https://www.alcoholinfo.nl/vraag/waarom-kunnen-mensen-uit-azie-slechter-tegen-alcohol
https://www.cell.com/structure/fulltext/S0969-2126(97)00224-4?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0969212697002244%3Fshowall%3Dtrue
https://www.youtube.com/watch?v=TCBW-Nidevk&t=169s
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/N-acetyl-L-cyste%C3%AFne