Een fles recioto della valpolicella met een dessertwijn glas erachter

Wat is een Recioto della Valpolicella?

De Recioto della Valpolicella vertaald vrij naar "Recioto van Valpolicella'. Goed, daar heb je weinig aan. Dus wat is Valpolicella? Valpolicella verwijst naar een streek in Noord-Italie. Vrij vertaald, luidt het "de Vallei van Vele Cellars/Kamers". Recioto is afgeleid van "otis' wat "oren" betekent in het Latijn. De oren van de druif zijn de bovenste van de tros: deze druiven vangen het meeste zon en zijn daarom veel zoeter en sneller ingedroogd. Deze druiven werden dan ook gemaakt om dit drankje te maken. Nu drogen ze deze druiven voornamelijk op rekken in droogkamers, maar het effect is hetzelfde: een geconcentreerd en zoete wijn vormt zich van het sap. 

Als je ooit een Amarone hebt gedronken, heb je al een beetje een idee hoe een Recioto kan zijn. Voor een Amarone drogen ze de druiven ook. Het verschil tussen een Amarone en een Recioto? Hoe lang ze de gisting door laten werken. Bij een Recioto wordt de gisting eerder gestopt, waardoor er nog veel restsuiker overblijft. Bij een Amarone laten ze de gisting door lopen, waardoor het suiker door het gist wordt opgegeten en je een drogere wijn overhoud. De Amarone krijgt zijn naam van "amaro", wat "grote bitterheid" betekent. Zo is de Amarone het bittere broertje van de Recioto. 

 

De Recioto lijkt het meest op een zeer geconcentreerde zoete versie van rode wijn. Alle klassieke smaaknoten zijn hier te vinden: pruim, hout, kersen, bosvruchten... De een heeft net wat meer zuren en smaakt daarom wat lichter dan de ander. Over het algemeen kan je daarom Recioto's het beste pairen met heel pure chocolade of wat blauwkaas. 

 

Wij bieden de volgende Reciotos aan:

Terug naar blog