Prowein 2022: Hoe navigeer je een vakbeurs als een Pro?

Prowein 2022: Hoe navigeer je een vakbeurs als een Pro?

Prowein is een vakbeurs voor mensen in de handel van wijn en tevens de grootste internationale wijnbeurs met 17 hallen vol producenten vanuit de hele wereld. Net voordat Prowein 2022 van start zou gaan (ongeveer een week van tevoren), kwam ik hierachter. Na de registratie en een bijgevoegde brief (dat ik niet alleen iets met design, maar daadwerkelijk iets met wijn doe), konden we op weg naar Duitsland als trade visitor. Julius (mijn partner in crime) en ik gingen op weg in zijn auto Lilo, omdat we niet wisten of we ter plekke ook wijn konden kopen. Ik was dolenthousiast om te gaan, gezien ik de ''guest list'' al had doorgenomen en een paar bijzondere dessertwijnen had gespot. Het leek me de uitgelezen kans om een goede Vin Santo te vinden en contact te leggen met de Canadezen over hun Ijswijn. Zodoende regelden we een hotel, reden we naar Duitsland en bezochten we Prowein in volle glorie. Van ons bezoek hebben we veel geleerd in korte tijd, dus vandaar hieronder:

Hoe navigeer je een vakbeurs als Prowein?

1) Wordt beste vrienden met de San Pellegrino stand

Nadat je binnen komt op de beurs, kan je al snel worden gelokt naar de standjes van wijnproducenten. Zij geven je een fantastisch verhaal en voor je het weet ben je je vijfde wijn aan het proeven... Wij besloten al snel: dat gaan we niet lang volhouden (zeker niet op een dag die 27 graden en zonnig was). Dus op naar Hal 16: Italie. Daar kon je op stand A:128 San Pellegrino vinden, die voor de beurs speciaal water uitdeelde. Voor 20 cent aan borg per fles, kon je een fles meekrijgen. Dat kwam goed van pas, want wij konden met twee flessen op zak zo elk standje afgaan en zelf wat slokken water nemen en de glazen tussendoor spoelen. Als je fles op was, kon je gewoon terug naar de San Pellegrino-stand om daar je lege fles in te wisselen voor een volle. 

Nog steeds blijft het één van de grotere raadsels hoe anderen zo'n beurs overleven. 

 

2) Gebruik de spuugbakken

Het voelt heel onnatuurlijk om de wijn, waar een producent vol trots over aan het vertellen is, zomaar voor zijn neus uit te spugen. Toch is het nodig om de spuugbakken te gebruiken als je een hele dag (of drie, als je alle dagen kan) wijn gaat proeven. Dit is zo'n gegeven, dat ook de wijnproducenten niet beledigd zijn van iedereen die hun wijn uitspuugd. Dat wilt echter niet zeggen, dat je producenten niet een beetje kan vleien door te zeggen "Dit is zo goed, ik ga het niet verspillen door het uit te spugen". 

 een rij aan dessertwijnen met een folder van producent Kracher

3) Maak een planning voor de dag

Wanneer je op een beurs bent met de grootte van Prowein, is het belangrijk dat je een planning maakt. Het is namelijk heel makkelijk om afgeleid te worden door het een of ander. Al vrij snel kwamen we een wijnmaker tegen die zei "Mijn rosé is wel een die je moet proeven. Ik drink eigenlijk niks anders meer. Dit is mijn absoluut favoriete wijn." Nu kwamen wij speciaal voor zoete wijnen, maar zijn we ook groot fan van droge wijnen... tja... Het heeft ons laserfocus en wilskracht gekost om te zeggen: "Sorry, professioneel zijn we enkel geinteresseerd in de zoete wijnen". Dit konden we daarentegen goed zeggen, omdat we ook wisten dat we een moordend schema erop nahielden voor de dag. Julius moest de volgende dag weer naar Nederland, dus we konden maar één dag Prowein bezoeken. Er waren daarom zoveel wijnproducenten over zoveel verschillende hallen, die we wilden spreken... als we een paar droge wijnen er tussen zouden lassen, zouden we nooit toekomen aan onze doelen. 

Uiteindelijk hebben 15,45km gelopen of 21 872 stappen gezet op de dag van Prowein! 

 

Het fijne van een planning hebben, is dat je weet wat je uit de dag haalt. Zo kan je later zien of de hele excursie het ook waard is geweest. Kijk vooraf in de app of op de website welke producenten komen. Kijk vervolgens naar de kaart waarop de hallen te zien zijn. Zo kan je de kortste route plannen die langs de producenten komt. Vergeet ook niet in de planning wat momenten te zetten voor pauze en lunch: zo'n vakbeurs kan knap intensief zijn. Bij de planning hoort ook het eten voor de avond: wanneer je terug komt van zo'n beurs, is het fijn om te weten dat je ergens terecht kan voor het avondeten. We zoeken daarom altijd iets in de buurt van het hotel, zodat je snel na het eten op de kamer kan uitrusten.

 

4) Maak met iedereen een praatje

Onze dag begon al mooi: na het ontbijt kwamen we bij de tramhalte een dame tegen die onze hulp vroeg met het ticketsysteem. In een fantastisch Brits accent legde ze uit dat ze had geprobeerd om via de app een kaartje te kopen, maar dit niet lukte. Wij hielpen haar aan een kaartje voor een 48 uur, zodat ze in ieder geval iets had voor de komende tijd. In het gesprek dat volgde, vertelde ze dat ze ook naar Prowein ging en vroeger de hele Napa Valley vertegenwoordigde!
"Now I just have three wineries, you know... to still have a foot in the business." zei ze zo understated als alleen de Britten kunnen. We keken met grote ogen naar de prachtig verzorgde dame voor ons. "You should definitely swing by". Dat wilden we zeker wel!  

Op een ander moment zaten we buiten aan een tafeltje bij het eet-gedeelte. We hadden onze nodige pauze en genoten van wat koelte in de schaduw. Een vrouw vroeg of ze ook aan onze tafel mocht aanschuiven. Tuurlijk, geen probleem. Wat verder in ons gesprek, vertelde ze dat ze dessertwijnen ook heerlijk vind en haar zonen voor hun huwelijk een Tokaji Essentia had gegeven! (lees daarover meer in mijn blog over Tokajis). Ze wees me daarnaast op andere Canadese ijswijnen die mogelijk interessant waren en waar ik zelf nog niet van had gehoord. 

Op een later moment in de dag, waren we zelf zo moe dat we vroegen of we bij een dame op het bankje konden komen zitten. Dat vond ze prima en al snel raakten we in gesprek. Ze vertegenwoordigde een Turkse importeur en wijnproducent en vertelde geweldige verhalen over Turkse druiven die vrij vertaald bulseye en throat-cutter werden genoemd, vanwege respectievelijke hun grootte en het tannische karakter. Ze gaf aan dat er in Turkije ook prachtige dessertwijnen zijn, die weinig mensen internationaal kennen.

Zo zie je dat elk persoon die we zijn tegengekomen wel een schat van informatie met zich meedraagt. Daarnaast zijn we erachter gekomen hoe vriendelijk de wijnwereld is. Mensen haalden nooit hun neus op voor het feit dat we nog maar een kleine webshop zijn (die toentertijd nog niet eens live was). In plaats daarvan reageerden ze enthousiast en wilden ze ons helpen. We zijn enorm dankbaar voor de prachtige dag en de fantastische mensen die we hebben gesproken. Hieronder een collage van enkele:

5) Neem een iPad mee voor notities

Dit hoort eigenlijk een beetje bij het idee om een planning te maken. Als je op zo'n grote beurs bent, is het lastig om het overzicht te bewaren. Daarom is het heel fijn als een iPad bij je hebt. Je kan zo een foto maken van de wijn die je proeft, inladen in een app als Notability (ongeveer 12,99 euro in de Appstore) en naast de foto je tasting notes schrijven. Op die manier weet je zelfs na 20 wijn nog wat je van welke wijn vond. 

6) Neem visitekaartjes en een pen mee

De wondere wereld van wijn is ook wel een beetje traditioneel. Zo wordt er nog aan visitekaartjes gedaan. Mensen vragen hier dan ook regelmatig naar en het is toch handig om iets van jezelf achter te laten. Verzorg daarom visitekaartjes en geef ze aan de mensen die je hebt gesproken.

Ik vind het daarnaast handig om aantekeningen te maken op visitekaartjes die ik krijg. Op zo'n kaartje zet ik wat steekwoorden die me herinneren aan het gesprek. Zo weet ik na afloop beter wie de persoon is op het kaartje en waarom het een belangrijk contact kan zijn. Daarom is het ook aan te raden om een pen mee te nemen. Zo kan je zelf aantekeningen maken en anders zijn er genoeg momenten dat een pen van pas kan komen. Zo is het vaker gebeurd dat er ons werd gevraagd om het één en ander op te schrijven. Voor ons kan dat op de iPad, maar voor een ander is de tradtitionele pen toch wel belangrijk. 

Tot slot:

Als laatste tip zou ik zeggen: Wordt wijnimporteur. We zijn zoveel producenten tegengekomen die op zoek zijn naar iemand die de wijn kan invoeren, dat ik er zelfs aan denk om misschien ooit importeur te worden. 

Ik hoop dat je genoten hebt van de tips om een wijnbeurs als Pro te navigeren. Laat me weten of je ook een keer naar een wijnbeurs komt, dan kunnen we misschien elkaar daar ontmoeten!

 

 mensen verlaten Prowein2022 in de hal

 

 

 

 

Terug naar blog