VI.NO.SO de wijnbeurs voor biologische wijnen

VI.NO.SO de wijnbeurs voor biologische wijnen

Vinoso is een wijnbeurs die in het teken staat van biologische wijnen en natuurwijnen en staat open voor mensen in de industrie alsmede wijn-enthousiastelingen. Dit zijn wijnen waar zo min mogelijk wordt gedaan aan "menselijke interventie". Dat wilt zeggen dat er weinig of geen gebruik van pesticiden wordt gemaakt op het land en het minimum (of geen) sulphiet wordt gebruikt in het maken van de wijn. Sommige wijnproducenten gaan helemaal ver, door de stand van de maan en dergelijke op te nemen in het maken van hun wijn, maar voor mij is het vooral belangrijk dat er weinig tot geen chemische toevoegingen zijn in de wijn. Hoe minder dingen worden toegevoegd aan de wijn, hoe beter ik wijn verdraag. Zelf merk ik lichamelijk vrij snel als er meer stoffen aan de wijn zijn gevoegd, dus kan ik soms een wandelende barometer voor wijn spelen. 

Ik drink dan liever ook wijn waar weinig andere stoffen aan toegevoegd zijn. Vinoso is daarom een fantastisch festival om te bezoeken. Het wordt een keer per jaar gehost door restaurant de Goudfazant in Amsterdam Noord.

De enige dessertwijn was de Vin de Granaro van Menti. Deze heerlijk zoete dessertwijn is een krachtpatser en doet me denken aan drinkbare honing. Fantastisch, maar helaas is dat ook te merken in de prijs. Vandaar dat ik niet meteen groot heb ingeslagen. Wanneer we groeien, is er misschien wel plaats voor dit pareltje.

Wat ik wel opvallend vond, was dat ik ergens weer hoorde: "Nee, wij vinden droge wijn lekker. We willen veel drinken en dat kan niet echt met zoete wijn." Misschien sta ik er alleen voor, maar ik ga juist voor het omgekeerde: Liever minder alcohol en toch optimaal genieten. 

Maar goed, na deze en de versterkte wijn Spirito Santa van Santa10 te hebben geprobeerd, was de professionele tasting voorbij. Dus hebben we de rest van de tijd droge wijnen geproefd voor persoonlijke interesse. 

Mijn favorieten (in geen specifieke orde):

 

Maurer

Tijdens de lockdown ben ik in contact gekomen met Maurer door restaurant de Paskamer. De Paskamer verzorgde arrangementen met wijn en hapjes die je kon ophalen en thuis van kon genieten. Tijdens het ophalen werd de oranje wijn van Maurer, de Babba, aangeraden. Deze hebben we toen overgekocht en heeft toen een tijdje stof verzameld bij me thuis. Toen er bezoek kwam, vond ik het leuk om een oranje wijn te serveren en zo werd de Babba uit de kast getrokken. Heerlijk was hij! Na dat etentje ben ik meteen op zoek gegaan en waarempel: Het werd twee straten verder verkocht door een stel dat zelf hun wijn importeerd uit Oost-Europa (Craft Wine). 

Longarico

Sinds de lockdown ben ik een fan van Longarico. Dit komt omdat ik in de weekenden wandelingen maakte door de stad om een vriend meer van Amsterdam te tonen. Zo kwamen we langs wijnbar GlouGlou, waar je normaliter biologische wijnen kan drinken met een hapje. Tijdens de lockdown had GlouGlou zijn deuren geopend voor mensen die hun voorraad wilden kopen. Zo ging de witte Cattarato van Longarico (Nostrale) mee en bleef lang daarna een favoriet. De Nostrale heeft iets weg van Hartog's volkoren oliebollen in de geur en een heel licht zoetje in de volronde smaak. 

Jorg Bretz

Deze wijnen waren nieuw voor mij en wilde ik graag uitproberen vanwege hun bijzondere insteek: Deze wijnen komen uit Burgenland en hebben wat leeftijd op zich. Ter plekke dronken we een bijzondere Blaufrankisch mousserende wijn. Sowieso zie je niet vaak rode mousserende wijnen, maar al helemaal niet met leeftijd, biologisch en zoveel smaak! 

 

Menima d'Uva

Wederom een onbekende producent voor mij. Menima d'Uva komt uit Portugal en produceert heel toegankelijke wijnen. De rosé was blijkbaar al uitverkocht bij de producent wegens overweldigende populariteit. De wit en rood hebben we geproefd en beiden deden me denken aan snoeperige tonen: de witte wijn had geuren van marsepein en de rode deed me denken aan wine gummies. Beide wijnen waren wel gewoon droog en hadden speelse zuren. De witte wijn van Menima d'Uva gaat trouwens formidabel goed samen met een gerecht van Lion's Mane en noten (dus ik denk ook heel goed met een paddestoelenrisotto).

 

Welke biologische wijnen vindt jij lekker? Laat het me weten!

Terug naar blog