Wodka infusions: wodka met een smaakje

Wodka infusions: wodka met een smaakje

Wodka is een heel goede drank om infusions mee te maken. Door andere ingrediënten toe te voegen aan de wodka, geef je het een smaakje. De alcohol in de wodka absorbeert de smaakstoffen van fruit, kruiden en zelfs vetten (maar dat is weer een onderwerp voor een andere blog). Het is super makkelijk om zo jouw eigen creaties te maken. Deze kan je dan weer gebruiken om jouw eigen twist te geven aan drankjes. 

Benodigheden:

  • Een mason jar/voorraadpot zoals deze 
  • Een fles neutrale wodka (bijv Absolut Wodka)
  • Fruit of kruiden waarvan je de smaak wilt 
  • Tijd

Bereidingswijze:

Doe wat gesneden fruit of de kruiden in de mason jar. Schenk de wodka erbij tot al het fruit (of alle kruiden) helemaal bedekt zijn onder de wodka. Laat het fruit er niet bovenuit steken. Sluit de mason jar goed af en bewaar het wodka-goedje op een koele donkere plek. Schud elke dag even de mason jar, zodat de wodka goed mengt met het fruit of de kruiden die je hebt gebruikt. Hoe langer je de wodka laat trekken, hoe intenser de smaak. Fruit kan je makkelijk een paar weken lang laten trekken. Kruiden zou ik eerder een paar uur laten trekken. Gemberwortel kan je in principe langer laten staan, bedenk wel dat de wodka hierdoor ook pittig wordt. Als je thee gebruikt, zou ik de thee ongeveer een uur laten trekken. Als je thee langer laat trekken, heb je kans dat je infusion heel bitter wordt. 

Wanneer je tevreden bent met de intrektijd en smaak (je kan tussendoor natuurlijk proeven), dan kan je de wodka zeven en in een mooie steriele fles bewaren. Uit voorzorg zou ik altijd de infusion in de koelkast bewaren. Dan blijft hij zeker wel maanden goed. Hieronder geef ik een paar voorbeelden van infusions. 

 

Gemberwodka

Gemberwodka is heerlijk als je een beetje van dat pittige kruidige smaakje houd, die gember kan afgeven.

Ingrediënten:

  • grote duim gember
  • 250ml wodka

Benodigheden:

  • Een mason jar/ voorraadpot
  • mes
  • snijplank
  • evt. zeef
  • evt. trechter 
  • evt. fles
  • evt. label

Bereidingswijze:

Indien je een meer aardse smaak wilt hebben, kan je de schil van de gember eraan laten. Anders schil je de gember en snijd je het in stukjes.* Doe de stukjes gember in de mason jar en schenk de wodka erbij. Zorg ervoor dat de wodka de stukjes gember bedekken.** Laat het geheel op een donkere koele plek staan trekken.

Je kan over tijd de pot open doen en met een schone lepel even beetje wodka eruit halen om te proeven hoe ver jouw drankje is. Wanneer je de sterkte goed genoeg vindt, kan je het geheel door een zeef en een trechter overgieten in een andere schone fles. Het is verstandig om die fles dan een label te geven met de naam en datum van jouw wodka. In principe zou de wodka prima goed moeten houden buiten de koelkast. Omdat je echter nooit weet hoe steriel het proces is geweest, kan je deze wodka beter in de koelkast bewaren. Dan weet je wel zeker dat hij maanden goed zal blijven.

*Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller jouw gemberwodka smaak zal krijgen. Dit komt omdat het oppervlakte dat in contact is met de wodka, groter zal zijn. Onthoud wel dat je misschien de gember ook uit de wodka wilt halen. Dan zijn iets grotere stukjes makkelijker te verwijderen dan kleine. Indien je heel fijn snijdt, kan je het beste een zeef gebruiken later. 

**Alcohol is een conserveermiddel. Dit zorgt ervoor dat de stukjes gember in de alcohol goed blijven over tijd. Als er stukjes gember uitsteken en dus niet goed worden gehouden door de alcohol, kunnen zij gaan schimmelen. Als je niet zeker bent of alle stukjes volledig bedekt worden, kan je het beste de pot dagelijks even schudden. Zo komt de alcohol in contact met alles stukjes gember.

 

Bessenwodka 

Bessenwodka is nog veel simpeler om te maken en kan heerlijk zijn. Als je van de wodka een likeurtje wilt maken, kan je simpelweg suikersiroop eraan toevoegen. Suikersiroop maak je door zelfde delen suiker als water op te warmen tot alles oplost. Je kan daarna met een trechter dit in een flesje gieten en bij de hand houden voor cocktails of voor het maken van jouw eigen likeurtje.

Ingrediënten:

  • handje bessen
  • 250ml wodka

Benodigheden:

  • Een mason jar/ voorraadpot
  • mes
  • snijplank
  • evt. zeef
  • evt. trechter 
  • evt. fles
  • evt. label

Bereidingswijze:

Was de bessen onder koud water. Doe de besjes in de mason jar en schenk de wodka erbij. Zorg ervoor dat de wodka de bessen bedekken.* Laat het geheel op een donkere koele plek staan trekken. Hoe langer de bessen weken, hoe beter. Neem voor bessen bijvoorbeeld een aantal weken de tijd. Dat is het uiteindelijk waard.  

Je kan over tijd de pot open doen en met een schone lepel even beetje wodka eruit halen om te proeven hoe ver jouw drankje is. Wanneer je de sterkte goed genoeg vindt, kan je het geheel door een zeef en een trechter overgieten in een andere schone fles. Het is verstandig om die fles dan een label te geven met de naam en datum van jouw wodka. In principe zou de wodka prima goed moeten houden buiten de koelkast. Omdat je echter nooit weet hoe steriel het proces is geweest, kan je deze wodka beter in de koelkast bewaren. Dan weet je wel zeker dat hij maanden goed zal blijven.

*Alcohol is een conserveermiddel. Dit zorgt ervoor dat de besjes in de alcohol goed blijven over tijd. Als er besjes uitsteken en dus niet goed worden gehouden door de alcohol, kunnen zij gaan schimmelen. Als je niet zeker bent of alles volledig bedekt wordt, kan je het beste de pot dagelijks even schudden. Zo komt de alcohol in contact met alle vlakken van de besjes.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.