Donkere Chocolade Tartelettes

Donkere Chocolade Tartelettes

De Gorilla bar van de Chocolate Makers schittert in deze kleine taartjes met chocolade-ganache. Het hoge percentage chocoladedelen in deze reep maakt het een rijk element om mee te bakken. Je kan de tartelettes serveren bij de koffie of na het eten. Ze gaan bovendien geweldig goed samen met rode dessertwijnen. Een Recioto of Rosa Regale zijn uitstekend om erbij te hebben, maar ook een Ben Rye of een Tawny port zal fantastisch gaan. Je kan de taartjes makkelijk in tupperware stapelen en meenemen naar een dinertje met een flesje dessertwijn. 

 

 

Dit recept maakt genoeg voor 16 tartelettes met een diameter van 6cm.

Ingrediënten:

voor de bodem:

  • 120g bloem
  • 75g boter (koud)
  • 50g poedersuiker
  • 20g amandelmeel
  • 1 geklutst ei voor evt toevoeging

voor de ganache:

evt garnering:

  • 8 frambozen
  • 8 blauwe bessen
  • 1 pak chocolade-crispies

Benodigheden:

  • koelkast 
  • oven
  • steelpannetje en kookstel
  • weegschaal
  • grote beslagkom 
  • dunne siliconen spatel
  • vuurvaste maatbeker (Pyrex)
  • deegringen a 6cm
  • ronde uitsteker a 8 of 8,5cm 
  • deegroller 
  • vershoudfolie 
  • evt een keukenmachine
  • een vork

Bereidingswijze:

Als eerste bereid je het deeg. Hiervoor weeg je bloem, poedersuiker en amandelmeel af en voeg je bij elkaar in de beslagkom. Dit kan je eventueel met een vork mixen. Weeg de boter af en wrijf deze met je handen (of met de vork) door de bloemmix tot er een kruimelig deeg ontstaat. Indien je een keukenmachine hebt, kan dit alles ook in de machine worden gegooid en licht gepulseerd worden.

Vervolgens probeer je een bal te vormen van het deeg. Mocht het deeg te droog zijn en uit elkaar vallen, dan klutst je het ei en voeg je enkele druppels toe. Mocht het deeg te plakkerig zijn, dan voeg je wat bloem toe. Kleed de bal in vershoudfolie en leg het in de koelkast voor ongeveer een uur om op te stijven.  

Wanneer het deeg stevig is, haal je het uit de koelkast. Besprenkel je werkoppervlakte met wat bloem en rol het deeg uit met de deegroller. 

Zorg dat het deeg gelijkmatig is uitgestrekt tot een dikte van ongeveer 4mm. Steek met de uitsteker rondjes uit het deeg. Als je geen ruimte over hebt, voeg je alle overgebleven stukjes deeg bij elkaar om weer een bal van te vormen. Onthoud dat je het ei kan gebruiken als het deeg te kruimelig wordt. Rol deze uit en herhaal het proces totdat je al het deeg in ronde plakjes hebt. 

Pak een rond plakje deeg en leg het op de deegring. Door de rand omhoog en bij elkaar te drukken, zal het deeg in de vorm zakken. Ga zo door totdat alle deegringen een bakje deeg bevatten. Prik met een vork gaatjes in de bodem en snijdt overig deeg van de bovenkant van de ringen.*  Leg de deegkuipjes op een bord (of 2) weg in de koelkast. Zorg dat ze ongeveer een half uur opstijven in de vorm. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden. Bak de taartjes vervolgens 12 min totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn. 

Maak ondertussen de ganache. 
Meet de slagroom af en weeg de boter. Doe beiden samen in een steelpannetje en doe hier twee eetlepels kristalsuiker en een snufje zout bij. Snijdt de Gorilla bar in stukjes en doe de stukjes chocolade in de maatbeker.

Warm de room op en blijf goed roeren. Wanneer de suiker is gesmolten en de room een beetje kookt, schenk je het roommengsel bij de chocolade in de maatbeker. Roer met een dunne siliconen spatel de ganache door elkaar. Na 5 minuten zie je of het een homogene massa wordt. Als je op dit moment niet het gevoel hebt dat de chocolade smelt (je ziet bijvoorbeeld kleine stukjes chocolade in de room en de maatbeker voelt lauw aan), kan je het mengsel terug in de steelpan schenken en heel voorzichtig verder opwarmen. Blijf goed roeren en kijk uit! Verbrande chocolade valt niet meer te redden. Als de room een beetje donker kleurt, betekent dit dat de chocolade er goed in smelt. Haal de ganache direct van het vuur en schenk deze over in de maatbeker. De ganache is zeer vloeibaar. 

Wanneer de taartjes klaar zijn, haal je deze uit de oven. Haal ze uit de vormen en laat ze verder afkoelen. 

Roer ondertussen de ganache tot deze wat dikker begint aan te voelen. Wanneer de taartbakjes koel zijn en de ganache wat dikker is, kan je beginnen met het vullen van de bakjes. Schenk de bakjes vol, terwijl je let dat je de ganache evenredig verdeelt.

Leg de tartelettes in de koelkast om een uur op te stijven. Hierna zijn ze klaar om te garneren. Als je ze wilt meenemen, garneer dan ter plekke zodat de taartjes mooi blijven. Haal ze ongeveer een half uur voor het serveren uit de koelkast.

 

 

 

 

 *= het prikken van gaatjes is om lucht door te laten tijdens het bakken. Anders kan het zijn dat het deeg teveel opbolt. Het afsnijden van de deegrandjes, die boven de deegringen uitkomen, is om te voorkomen dat het deeg uitzet je en deze slecht uit de ringen kan halen wanneer ze gebakken zijn. 

 

Pairing:

Door de donkere ganache kan dit nagerecht het beste gecombineerd worden met rode dessertwijnen. De mousserende Rosa Regale heeft echter ook uitstekende smaaknoten om te combineren met chocolade. De Ben Rye heeft vanwege zijn bijna Tawny-achtig smaakprofiel ook een zeer goede plek om samen te gaan met chocolade. Als je voor een lichtere combinatie wilt gaan die niet mousserend is, lijken de Elysium en Castel Firmian Daben veel op het 'thee-met-rozen-smaakprofiel' van Rosa Regale. 

 

Wit:

Rood: 

Mousserend:

Versterkt: 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.