Wat is een Eiswein of Ijswijn?

Wat is een Eiswein of Ijswijn?

De Eiswein (of Ijswijn) is een wijn die per ongeluk gecreerd werd in Duitsland. Volgens overlevering werden de wijnboeren gedwongen om hun wijn te produceren ondanks verschrikkelijke vorst. De bevroren druiven werden geperst en doordat het water in de druiven zo bevroren was, was het sap veel geconcentreerder dan normaal. De concentratie van de wijn zorgde voor een veel hoger gehalte aan suikers en dus was daar een heerlijke dessertwijn!

De Canadezen hebben sindsdien de truck overgenomen en laten hun wijn langer aan de tros hangen tot het begint te vriezen. Zij vertellen zelf dat de eerste keer dat zij de trossen lieten hangen, een groep spreeuwen er vandoor ging met hun oogst. Een andere keer hadden ze zo'n sterke vorst dat de apparatuur voor het persen van de druiven het begaf onder de harde druiven. Het is dus nogal een werk geweest om precies uit te vogelen wat de beste temperatuur is voor Ijswijn. Met de klimaatverandering is het zelfs elk jaar weer een gok of de juiste vorst er zal zijn om de druiven goed te bevriezen. Sommige producenten zijn daarom overgestapt op het kunstmatig vriezen van hun oogst om alsnog ijswijnen te kunnen produceren. 

Ijswijnen kunnen heel hoog oplopen in hun suikergehalte. Sommigen zijn zelfs twee keer zo zoet als een cola! Dit geeft de ijswijn wat viscositeit en maakt de hem dan ook heel geschikt om lang te bewaren (denk aan tientallen jaren). Ze zijn dan ook vaak lichtstroperig in karakter (vol mondgevoel) en kunnen het beste worden genoten in kleine porties. Fantastisch moment om dus je dessertwijnglazen erbij te pakken!

Witte ijswijnen hebben vaak smaaknotities van appels, peren, maar ook tropisch fruit. De Vidal-druif wordt vaak gebruikt in deze ijswijnen en geeft het een mango-achtig karakter. Ze lijken op de geconcentreerdere versie van Trockenbeerenausles. Voor rode ijswijnen zien we vaak dat de Cabernet Franc wordt gebruikt. De Cabernet Franc kenmerkt zich door een beetje hartige tonen zoals groene paprika en witte peper naast het rood fruit. 

 

Wij bieden de volgende ijswijnen aan: 

Terug naar blog